Bouwshift

Vlaanderen is een sterk verstedelijkte regio, met een hoog ruimtebeslag en een hoge verhardingsgraad. Dit leidt tot druk op de open ruimte en op de bodem, die essentieel zijn voor functies zoals voedselproductie, biodiversiteit en waterberging, koolstofopslag en klimaatregulatie. Het doel van de ‘bouwshift’ is om de open ruimte maximaal te vrijwaren en bestaand ruimtebeslag beter te benutten. Het bijkomend ruimtebeslag moet dalen tot 0 ha/dag tegen 2040 en de verhardingsgraad in openruimtebestemmingen moet afnemen met 20% tegen 2050.

Coverfoto themarapport Bouwshift

Het concept ‘bouwshift’ is afgeleid uit de Strategische Visie voor het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, waarin concrete doelstellingen zijn geformuleerd om het ruimtebeslag en de verharding in Vlaanderen in de toekomst te beperken. Onderstaande indicatoren tonen of Vlaanderen op weg is om deze doelstellingen te halen.

Het themarapport Bouwshift (september 2024) maakt een uitgebreide analyse van de cijfers en inzichten voor de periode 2013-2022 in relatie tot de beleidsdoelstellingen, en licht regionale en lokale verschillen toe. Daarnaast wordt ook ingegaan op de succesfactoren voor het realiseren van de bouwshift en wordt vooruit gekeken naar de toekomst.

Themarapporten worden opgemaakt binnen de Omgevingsrapportage, een decretale opdracht van het Departement Omgeving, met als doel op strategisch, integrerend niveau over de globale toestand van de fysieke leefomgeving in Vlaanderen te rapporteren.