Recyclage van huishoudelijk afval

Laatste update

Op deze pagina

Deze indicator beschrijft het aandeel huishoudelijk afval, incl. vergelijkbaar bedrijfsafval ingezameld door of in opdracht van de gemeente, excl. bouw- en sloopafval, dat naar een inrichting gaat voor recyclage of compostering.

Percentage gerecycleerd huishoudelijk afval in Vlaanderen steeg sterk tot 2007, sindsdien stabilisatie

Tot 2007 steeg het percentage gerecycleerd huishoudelijk afval sterk in Vlaanderen. Sindsdien is het recyclagepercentage min of meer stabiel gebleven, en vertoonde het zelfs een lichte daling doordat de hoeveelheid selectief ingezamelde afvalstromen is gedaald. De belangrijkste oorzaak is waarschijnlijk de strengere toegangscontrole op de recyclageparken, waardoor er minder bedrijfsafval op de huishoudelijke recyclageparken terechtkomt. Dit verstoort de statistieken.

Per inwoner is er in recente jaren voornamelijk een stijging van de selectieve inzameling van houtafval, pmd en kunststoffen (andere dan pmd). De voornaamste daling doet zich voor bij de inzameling van papier en karton. Uit de laatste sorteeranalyse van het huisvuil van 2019/2020/2021 blijkt de Vlaming een goede sorteerder is, maar dat er nog verdere stappen gezet kunnen worden naar een circulaire economie. Met name voor organisch-biologisch afval, kunststoffen en hygiënisch afval worden bijkomende inspanningen in het vooruitzicht gesteld. Door beter selectief in te zamelen is een verdere verhoging van het percentage dus nog mogelijk.

Vlaanderen bij de beste van de klas in recyclage van huishoudelijk afval

Zoals in de grafiek hierboven duidelijk te zien is, is het percentage van het huishoudelijk afval dat gerecycleerd wordt in Vlaanderen bij de hoogste in Europa. Alleen Duitsland scoort beter.

Aanvullende informatie

Deze indicator hoort bij de volgende onderwerpen