Hernieuwbare energie
- Laatste update
-
Op deze pagina
Vlaanderen loopt achterop wat betreft het aandeel hernieuwbare energieproductie
Het aandeel van de hernieuwbare energie in de totale energieproductie bedroeg 8,9% in 2020 in Vlaanderen en daarmee staan we achteraan de lijst van alle opgenomen landen. Landen als Nederland en Malta zijn Vlaanderen voorbijgestoken in de afgelopen jaren. De jaarlijkse vooruitgang tussen 2005 en 2020 is relatief beperkt. Ook op dat vlak staat Vlaanderen achteraan.
Als we de evolutie van het aandeel hernieuwbare energie in transport, elektriciteit, verwarming en koeling afzonderlijk bekijken, valt op dat we ver achterstaan op het Europese gemiddelde. In 2020 lag het percentage groene energie voor transport op 9% in Vlaanderen, terwijl het Europese gemiddelde 10,2% bedroeg. Voor elektriciteit, en verwarming en koeling lag het Vlaamse aandeel in 2020 respectievelijk op 17% en 6%, terwijl het Europese aandeel respectievelijk 38% en 23% bedroeg. Ook de jaarlijkse toename van het gebruik van hernieuwbare energie ligt bij elektriciteit en verwarming en koeling lager dan het Europees gemiddelde. De achterstand vergroot dus.
Bij elektriciteit wordt het lage aandeel aan groene energie in Vlaanderen bepaald door het lage aandeel van de productie van hernieuwbare elektriciteit. Toplanden als Zweden en Denemarken hebben veel meer windenergie ter beschikking. Oostenrijk heeft bijvoorbeeld heel wat waterkrachtcentrales. Deze landen kan men moeilijk vergelijken met Vlaanderen gezien het verschil in reliëf of kustlijn.
Omliggende landen zoals Duitsland en Nederland daarentegen hebben vaak een vergelijkbare mix van wind-energie en zonne-energie. Deze landen produceren wel meer hernieuwbare elektriciteit dan Vlaanderen. Beperkingen in ruimte voor hernieuwbare energie verklaren deels deze lagere positie. De hoeveelheid hernieuwbare elektriciteitsproductie is in België wat hoger dan in Vlaanderen. Offshore windmolenparken spelen hier een rol, maar ook het aandeel van hernieuwbare energie in de totale energieproductie ligt in Wallonië hoger dan in Vlaanderen (12,4% in 2019 t.o.v. 7,2%).
Hernieuwbare energie voor verwarming en koeling in Vlaanderen wordt vooral bepaald door biomassa. Sinds 2010 is het gebruik van biomassa, vooral hout, voor verwarming relatief constant gebleven. De toename zit nu vooral bij warmtepompen en zonneboilers.
Meer details over de evolutie van hernieuwbare energieproductie in Vlaanderen staan op Energiesparen.be.
Aanvullende informatie
De indicator hernieuwbare energie wordt aangeleverd door VEKA. Meer informatie is te vinden op hun website.
Brondata
VEKA – Groene energie in Vlaanderen
Eurostat – Aandeel hernieuwbare energie in finale energie consumptie Europa
IWEPS – Hernieuwbare energie in Wallonië
Eurostat – Samenvatting aandelen groene energie in Europa
- Laatste update
-