Tewerkstelling in Cleantech

Laatste update

Op deze pagina

Cleantech staat voor technologie die bijdraagt tot een beter milieu en besparing van gebruik van grondstoffen. Het aantal jobs in cleantech is een indicatie van de snelheid waarmee we overgaan naar een groenere economie.

1,8% van het totaal aantal tewerkgestelden in Vlaanderen heeft een job in de Cleantech-sector

Cleantech Flanders brengt jaarlijks een rapport uit over het economisch belang van cleantech in Vlaanderen en de evolutie hiervan in de tijd. Op basis van hun zelf-ontwikkelde taxonomie werden 1.980 cleantech-bedrijven in Vlaanderen geïdentificeerd. Een getal dat elk jaar toeneemt. De bedrijven situeren zich in de domeinen duurzame materialen, energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, water en afvalwater, recyclage en afval, duurzame gebouwen, duurzame mobiliteit, duurzame landbouw en industriële processen en fabricage. Op basis van jaarrekeningen werd afgeleid dat in 2020 29.565 jobs zich in cleantech situeren (uitgedrukt in Voltijdse equivalenten). Dit komt neer op 1,8% van het totaal aantal tewerkgestelden in Vlaanderen in 2020. Dit is een stijging ten opzichte van 2019 wat in sterk contrast staat met vele andere sectoren waar veel jobs verloren gingen door de Corona-crisis. Deze cijfers tonen aan dat de cleantech sector een veerkrachtige sector is.

Op 10 jaar tijd steeg de tewerkstelling in cleantech met 15%

Binnen welke domeinen deze jobs zich situeren is niet éénduidig te definiëren. Wel kan een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende actoren in Cleantech. Het Cleantech Flanders rapport definieert 4 categorieën:

  • ‘Pioneers’: organisaties die cleantech toepassen in hun productieproces
  • ‘Enablers’: organisaties die het cleantech-ecosysteem mogelijk maken (netwerkorganisaties, universiteiten, investeerders)
  • ‘Implementors’: organisaties die andere bedrijven helpen bij het toepassen van cleantech (ondersteuning zoals consultancy, engineering)
  • ‘Tech providers’: organisaties die de cleantech produceren en verkopen waarmee klanten kunnen bijdragen aan milieudoelstellingen.

Het merendeel van de tewerkstelling zit bij de implementors (42% in 2020), deze groep nam zelfs sterk toe ten opzichte van 2019, en bij de tech providers (28% in 2020). Als we de totale werkgelegenheid vergelijken tussen de 4 actortypes, vertoonden alle types een algemene groei in de afgelopen 10 jaar, met uitzondering van de pioneers.

Meer informatie over de Cleantech in Vlaanderen is te vinden via de website van Cleantech Flanders

Aanvullende informatie

Cleantech Flanders brengt jaarlijks een rapport uit over het economisch belang van cleantech in Vlaanderen en de evolutie hiervan in de tijd. Op basis van een zelf-ontwikkelde taxonomie, in samenwerking met We Connect Data, werden 1.024 cleantech-bedrijven in Vlaanderen geïdentificeerd. De gegevens van deze bedrijven werden door We Connect Data & Thingit in detail geanalyseerd. De geselecteerde bedrijven situeren zich in de domeinen duurzame materialen, energie efficiëntie, hernieuwbare energie, water en afvalwater, recyclage en afval, duurzame gebouwen, duurzame mobiliteit, duurzame landbouw en industriële processen en fabricage. Databanken die gebruikt zijn om deze bedrijven te identificeren, zijn de ledenlijst van Cleantech Flanders, Emis, speerpuntclusters en patentendatabanken. Op basis van jaarrekeningen werd de gemiddelde tewerkstelling per bedrijf bepaald. Voor grotere ondernemingen werd verondersteld dat 20% van de tewerkstelling in Cleantech zit. Voor bedrijven met meer dan 100 VTE wordt 17% gebruikt als het percentage om het volledige aantal VTE om te vormen tot een verwacht aantal VTE dat betrokken is bij cleantech (afgeleid uit aandeel patenten voor deze bedrijven in Cleantech). Voor bedrijven met minder dan 100 VTE wordt het volledige VTE-aantal gebruikt in de berekening.
Het aantal VTE in de cleantech sector wordt vergeleken met het totaal aantal loontrekkenden in VTE werkend in het Vlaams gewest (betreft steeds het 2de kwartaal). Het betreft enkel de loontrekkenden die gekend zijn bij RSZ. Van zelfstandigen is geen administratieve telling volgens VTE.

Een vergelijking met andere Europese landen is niet mogelijk gezien de methode van Cleantech Flanders specifiek voor Vlaanderen werd opgesteld.

Brondata

Cleantech Flanders – Cleantech rapport 2021

Steupunt Werk - RSZ Gedecentraliseerde statistiek (bewerking Steunpunt Werk)

Laatste update

Deze indicator hoort bij de volgende onderwerpen