Duurzame financiering

Laatste update

Op deze pagina

Zowel op nationaal als internationaal niveau speelt duurzame financiering een steeds belangrijkere rol in onder meer de strijd tegen klimaatverandering. Zo stelde de Europese Unie, als onderdeel van de European Green Deal, een actieplan voor duurzame financiering op met als doel miljarden euro’s om te zetten naar duurzame investeringen, financiële risico’s ten gevolge van klimaatverandering te minimaliseren en een lange termijnvisie in financiële en economische activiteiten te bevorderen. Dit actieplan bestaat uit verschillende onderdelen zoals de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) die transparante communicatie bij institutionele investeerders wilt bewerkstelligen en een EU taxonomie die aangeeft welke activiteiten als duurzaam kunnen gezien worden. Ook bij andere internationale organisaties zoals de UN staat het mobiliseren van duurzame financiering hoog op de agenda. Het belang van duurzame financiering neemt ook in België de laatste jaren toe. 

Vermogen in duurzame beleggingen blijft sterk toenemen

Forum Ethibel, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, brengt sinds 1992 elk jaar een rapport uit dat het duurzaam belegd en gespaard volume in België in kaart brengt. Dit gebeurt met het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) als structurele partner.

In 2020 bedroeg het duurzaam belegd vermogen in België 96,3 miljard euro. Dit is net geen verdubbeling ten opzichte van 2019. Het vermogen in duurzame beleggingsproducten kent sinds 2013 een onafgebroken stijging. Niet alleen het duurzaam belegd vermogen zelf neemt toe, ook het aanbod van duurzame beleggingsproducten nam toe van 514 producten in 2019 tot 687 producten in 2020. 

De Ethibel Maatschappelijk-Verantwoord-Investeren (MVI) marktindex geeft de verhouding van de Belgische geïnvesteerde volumes in duurzame beleggingsproducten tegenover de totale omvang van beleggingsfondsen die in België zijn geregistreerd. Ook de MVI-index kent een sterke stijging de laatste jaren. In 2020 was 41,6% van het belegd vermogen in België duurzaam, terwijl dit in 2019 slechts 22,1% was. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de significant hogere toename van het totaal duurzaam belegde volume en is het gevolg van enkele recente ontwikkelingen. De populariteit van duurzaamheidslabels zoals het ‘Towards Sustainability’ label neemt toe waardoor identificatie van duurzame producten makkelijker werd. Ook de Europese SFDR-regelgeving draagt hieraan bij. Daarnaast komen er ook steeds meer duurzame manieren van pensioensparen op de markt wat een laagdrempelige eerste stap is voor particuliere investeerders.

Vermogen in duurzame spaarproducten kent voor het eerst in vijf jaar een groei

Waar duurzaam beleggen reeds enkele jaren aan een forse opmars bezig is, bleef een gelijkaardige trend voor duurzaam sparen grotendeels uit. In 2020 werd echter voor het eerst in vijf jaar een groei in duurzame spaarvolumes genoteerd. Met een duurzaam spaarvolume van 2,77 miljard in 2020 bedroeg deze groei 14% ten opzichte van 2019.

Bij gebrek aan internationale indicatoren omtrent duurzame financiering rapporteren we enkel de Belgische gegevens uit het rapport ‘Duurzaam sparen en beleggen in België’ van Forum Ethibel. Gezien de groeiende belangstelling voor transparante rapportering rond dit onderwerp, is het waarschijnlijk dat in de nabije toekomst ook op Europees niveau gelijkaardige rapporten zullen opgesteld worden.

Voor meer info omtrent duurzaam sparen en beleggen in België, zie het rapport en de website van Forum Ethibel

Aanvullende informatie

Met beleggingsproducten wordt voornamelijk verwezen naar Instellingen voor Collectieve Belegging (ICBs), beter gekend als beveks en de gemeenschappelijke beleggingsfondsen. Daarnaast worden ook levensverzekeringsproducten met gewaarborgd rendement (tak 21) of gekoppeld aan beleggingsfondsen (tak 23) en gestructureerde producten opgenomen. Om te selecteren welke spaar- en beleggingsproducten duurzaam zijn, worden drie elementen meegenomen.

  1. De ESG-factoren (Environment, Social en Governance) moeten geïntegreerd worden bij de selectie van de waarden waarin wordt geïnvesteerd.
  2. Er moet een uitsluitingscriteria voor ongewenste activiteiten toegepast worden.
  3. De producten moeten als duurzaam worden geclassificeerd (artikel 8 of 9) door de Sustainable Finance Disclosure van de Europese Unie.

In het rapport worden enkel beleggingsproducten van Belgische makelij meegenomen of die hoofdzakelijk voor de Belgische markt gemaakt zijn, en ligt de focus op het aanbod voor particuliere, niet-professionele investeerders.
Voor producten van Belgische makelij vraagt Forum Ethibel aan alle financiële spelers welke duurzaamheidstrategieën worden toegepast, net als de SFDR-classificatie. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd op basis van publiek beschikbare informatie. Bij producten van buitenlandse makelij is er geen direct contact met de financiële spelers en volstaat het dragen van minstens één duurzaamheidslabel en de juiste SFDR-classificatie.

De Ethibel MVI-marktindex wordt berekend op basis van gegevens van de BEAMA en de data van Forum Ethibel. Om verscheidene redenen geeft ze niet het exacte marktaandeel van duurzame beleggingsproducten weer, maar kan ze eerder gezien worden als een trendindicator die de belangstelling voor duurzame producten in kaart brengt.

Bronnen

Forum Ethibel

Laatste update

Deze indicator hoort bij de volgende onderwerpen