Octrooien in groene technologie

Laatste update

Op deze pagina

Aantal aangevraagde groene EPO-octrooien blijft vrij constant

Het aantal octrooien is een indicatie voor de mate van innovatie in groene technologie binnen de verschillende landen. Groene technologie heeft hier betrekking op technologie gericht op milieubeheer, water-gerelateerde klimaatadaptatie en klimaatmitigatie in energie, transport en gebouwen, afval, productie en verwerking van goederen.

Het aantal aangevraagde groene EPO-octrooien (European Patent Office) met Vlaamse uitvinder nam sterk toe tussen 2001 en 2010. Sinds 2013 is dit aantal vrij constant gebleven.

Octrooien in Vlaanderen situeren zich vooral in de domeinen milieubeheer en klimaatmitigatie in energie, transport en productie van goederen. Relatief weinig octrooien situeren zich in het domein water. Groene octrooien worden in Vlaanderen aangevraagd door diverse spelers zoals kennisinstellingen, grote bedrijven en kleinere start-ups.

Voor de cijfers na 2017 dient men rekening te houden met de publicatiepraktijk waarbij octrooiaanvragen pas 18 maanden na de aanvraag van het octrooi bekendgemaakt worden. Dit verklaart de daling in aantallen die zich manifesteert in 2018 en vooral in 2019, en maakt het moeilijk om gegevens na 2017 te vergelijken. Dit geldt ook voor de gegevens voor de andere Europese landen.

Vlaanderen produceert relatief veel groene octrooien per inwoner ten opzichte van andere Europese landen

Het aantal aangevraagde groene EPO-octrooien in Europa nam de laatste jaren af. De trends voor Vlaanderen en België zijn gelijklopend. In vergelijking met andere Europese landen staat Vlaanderen in de hogere middenmoot in 2017. Deze positie is ongeveer gelijk gebleven doorheen de jaren.

We werken hier met data van 2017 door de wijziging in publicatiepraktijk sinds 2018 die vergelijking tussen de jaren na 2017 en die ervoor moeilijk maakt.

Het relatief aandeel octrooien voor groene technologie is lager dan gemiddeld in Vlaanderen ten opzichte van andere Europese landen

Het percentage groene octrooien in het totaal aantal octrooien nam tussen 2010 en 2017 af in de meeste Europese landen. Ook in Vlaanderen doet deze trend zich voor.

Vlaanderen bevond zich in 2017 achteraan de middenmoot in een vergelijking met 15 Europese landen. Het relatief aandeel octrooien in groene technologie is hier ongeveer de helft van het relatief aandeel in koploper Denemarken. Dat wil zeggen dat Vlaanderen in zijn innovatie-inspanning een lagere focus legt op groene innovatie.

Aanvullende informatie

Groene technologie heeft hier betrekking op technologie die is gericht op: environmental management, water-related adaptation technologies, climate change mitigation technologies related to energy, transportation, buildings, waste, production and processing of goods.

Een octrooi is een document, verleend door een officiële instantie, dat het recht toekent om anderen uit te sluiten van de aanmaak of het gebruik van een nieuw werktuig, apparaat of werkwijze (procédé) voor de duur van een nader bepaald aantal jaren. Het recht wordt verleend aan de uitvinder van het werktuig of de werkwijze na onderzoek van zowel de nieuwigheid als van de mogelijke bruikbaarheid ervan.

Het aantal octrooien is gebaseerd op de absolute aantallen van de 8 ENV-TECH categorieën elk zoals geëxtraheerd uit het EPO-octrooisysteem (uitvinder adresgegevens, per prioriteitsjaar) van Vlaanderen, België en alle OESO-landen. Octrooiselectie voor de verschillende groene groei indicatoren (Green Growth Indicators) is gebaseerd op de IPC-selectie/CPC-selectie zoals uitgewerkt in het OESO-rapport: OECD (2017), Green Growth Indicators 2017, OECD Publishing, Paris.  De gegevens werden verwerkt door de onderzoeksgroep ECOOM van de KU Leuven.

In het rapport worden 9 subcategorieën van groene groei indicatoren voorgesteld. 7 ervan gebruiken een selectie van IPC/CPC codes en 1 maakt gebruik van IPC-codes. Categorie 3 'biodiversity protection and ecosystem health' heeft nog geen IPC/CPC klassen. Deze categorie wordt dan ook niet opgenomen in de huidige berekening. Het totaal van de groene octrooien is de som van 8 categorieën (unieke aantallen). De gegevens wijken af van deze die op de vorige versies van de monitor groene economie te vinden waren. Dit door een update van de methode waarbij rekening wordt gehouden met het feit dat octrooien in hun levensduur bijkomende IPC/ CPC klassen toebedeeld kunnen krijgen. De methode werd aangepast waardoor dubbeltellingen vermeden worden.

De cijfers voor de landen waarmee Vlaanderen vergeleken wordt voor het relatief aandeel, zijn gebaseerd op hun totaal aantal octrooien binnen het EPO systeem in de periode 2001-2019. We hebben de top 15 landen met het grootste aantal octrooien gebruikt als vergelijkingspunt, ook om belangrijke afwijkingen op jaarbasis binnen landen te vermijden bij een beperkt aantal octrooien.

Brondata

ECOOM – aantal octrooien per jaar per land zoals ingediend bij het European Patent Office (EPO) (bewerking ECOOM)

 

Laatste update

Deze indicator hoort bij de volgende onderwerpen