Hulpbronnengebruik huishoudens

Laatste update

Op deze pagina

Uitstoot van broeikasgassen, energie- en waterverbruik van Vlaamse huishoudens nemen af, ruimtegebruik blijft licht toenemen

De evolutie van het huishoudelijk gebruik geeft weer in welke mate het gemiddeld huishoudelijk gebruik per inwoner evolueert in de tijd.

De hoeveelheid huishoudelijke uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik en watergebruik per inwoner dalen in de tijd. De grootste daling is vast te stellen voor broeikasgassen, gevolgd door energie en dan watergebruik. Het gemiddelde ruimtegebruik per inwoner neemt nog altijd toe in de tijd.

In het coronajaar 2020 namen het energieverbruik en de broeikasgasemissies van de huishoudens verder af. Het waterverbruik nam opnieuw licht toe, dit is waarschijnlijk toe te wijzen aan het vele thuiswerk. Het ruimtegebruik bleef constant.

Broeikasgasuitstoot van Vlaamse huishoudens bij hoogste van Europa

Als we kijken naar de positie van de broeikasgasemissies van Vlaamse huishoudens ten opzichte van die van huishoudens in andere Europese landen, zien we dat Vlaanderen zich eerder achteraan bevindt. De vooruitgang van Vlaanderen tussen 2008 en 2020 was wel groter dan gemiddeld. Voor de meeste landen is een sterke afname in broeikasgasuitstoot per inwoner op te merken. Die trend zette zich ook verder in 2020.

Het gaat hier over de broeikasgasemissies zonder de emissies die veroorzaakt worden door het transport van huishoudens.

Huishoudelijk energiegebruik in Vlaanderen hoger dan gemiddeld ten opzichte van andere Europese landen

Het huishoudelijk energiegebruik in Vlaanderen ligt vrij hoog ten opzichte van andere Europese landen. Dit gebruik gaat ook wel vaak samen met het niveau van welvaart: de landen met het laagste huishoudelijk energiegebruik zijn vaak ook de minst welvarende landen. Ook is er een link tussen het energiegebruik en het klimaat. Noordelijkere landen hebben een veel hoger energiegebruik dan landen met een warmer klimaat.

In vergelijking met de ons omringende landen ligt in Vlaanderen het gebruik per inwoner hoger dan in het Nederland, Duitsland en Frankrijk. De daling van het huishoudelijk energiegebruik in Vlaanderen is wel één van de grootste doorheen de tijd. Mogelijks verbeteren we onze positie dus verder in de komende jaren.

Wel valt op dat veel landen met een hoger huishoudelijk energieverbruik dan Vlaanderen, veel minder broeikasgassen uitstoten. Landen zoals Zweden, Noorwegen en Finland behoren tot de hoogste energieverbruikers, maar stoten wel het minste broeikasgassen per inwoner uit. Dit is grotendeels te verklaren door het feit dat deze landen procentueel gezien veel meer hernieuwbare energie produceren ten opzichte van Vlaanderen.

In coronajaar 2020 nam in enkele landen het energiegebruik van huishoudens toe ten opzichte van voorgaande jaren. Deze evolutie valt waarschijnlijk grotendeels toe te kennen aan de coronacrisis en het thuiswerken dat in veel landen verplicht werd. Het valt af te wachten of deze trend zich verderzet, of dat de huidige energiecrisis voor een drastische daling zorgt in energieverbruik van huishoudens.

Aanvullende informatie

Achtergrondinformatie over bevolkingsaantallen en de emissies of verbruiken staan bij de specifieke productiviteitsindicatoren per thema. Voor materialen zijn geen gegevens op sectorniveau beschikbaar voor verschillende jaren. Voor ruimte is de evolutie van het aantal bebouwde percelen en dan specifiek de categorieën appartementen, building, huis/hoeve en bijgebouwen met inbegrip van serres opgenomen.

Brondata:

VMM – Broeikasgasemissies per sector

VEKA – De Vlaamse Energiebalans

Statbel – Structuur van de bevolking

Statbel – Bodembezetting op basis van gedetailleerd kadasterregister per gemeente

Eurostat – Populatie Europa

Eurostat – Broeikasgasemissies Europa per NACE Rev. 2 activiteit

Eurostat – Finale huishoudelijke energieconsumptie per capita

 

Laatste update

Deze indicator hoort bij de volgende onderwerpen