Nulverontreiniging

Iedereen wordt in meer of mindere mate blootgesteld aan verontreinigende stoffen die aanwezig zijn in  lucht, water, bodem, voeding of in bepaalde producten. Dat leidt tot een breed spectrum aan gezondheidseffecten die variëren in ernst en duur. Dit is ook het geval voor blootstelling aan fysische stressoren zoals geluid, hitte en straling. In Vlaanderen zorgen onder meer fijn stof, hormoonverstorende stoffen, stikstofdioxide en verkeersgeluid voor een aanzienlijke ziektelast.  

Daarnaast schaden bepaalde verontreinigende stoffen ook de gezondheid van ecosystemen. In onze regio zorgen o.a. stikstof en pesticiden voor een grote druk op ecosystemen.

Met het Zero Pollution Action Plan wil de Europese Commissie de verontreiniging van lucht, water en bodem en de geluidshinder terugdringen tot niveaus die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en ecosystemen. Ook het Vlaamse beleid zet hierop in, o.a. met het PFAS-actieplan, het Vlaams actieplan duurzaam pesticidengebruik, het Luchtbeleidsplan, de Geluidsactieplannen, de opeenvolgende Mestactieplannen en Stroomgebiedbeheerplannen, en de Programmatorische Aanpak Stikstof. Op Belgisch niveau is er onder meer het Nationaal actieplan hormoonverstoorders en het Nationaal actieplan Pesticiden.

Onderstaande indicatoren geven een beeld van de toestand voor een aantal belangrijke milieuverstoringen en hun impact op de gezondheid van mensen en ecosystemen in Vlaanderen. Meer indicatoren zijn beschikbaar via de omgevingsthema’s.