Klimaatmitigatie

De effecten van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, droogte en overstromingen zullen zich als gevolg van de wereldwijd stijgende temperaturen waarschijnlijk ook steeds vaker voordoen in de toekomst. De uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide, methaan en lachgas is veruit de belangrijkste oorzaak van klimaatopwarming. Het is dan ook noodzakelijk om de broeikasgasuitstoot te beperken om te vermijden dat de effecten van klimaatverandering nog intenser zouden worden.

De ambitie om de broeikasgasuitstoot drastisch te verminderen tegen 2030 en klimaatneutraal te worden tegen 2050 is verankerd in het beleid op verschillende niveaus. Er werden verschillende klimaatwetten aangenomen als onderdeel van het Fit for 55-pakket, een reeks voorstellen om op Europees niveau de wetgeving te actualiseren en het beleid aan te passen aan de klimaatdoelen, en verwijzend naar de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de nettouitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te hebben verminderd. De specifieke wetgeving en doelstellingen verschillen naargelang de sector waarvan de broeikasgasemissies afkomstig zijn, en of de sector deel uitmaakt van een emissiehandelssysteem (Emission Trading System, ETS) of valt onder de Verordening verdeling inspanningen (Effort Sharing Regulation, ESR). Daarnaast is er nog afzonderlijke wetgeving voor broeikasgasemissies en -opslag afkomstig uit de sector van landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw (Land Use, Land Use Change, and Forestry, LULUCF). Het Europees beleid vindt een vertaling naar Vlaams niveau in het Vlaams Energie- en Klimaatplan, Vizier 2030 en de Vlaamse Klimaatstrategie 2050.

Onderstaande indicatoren geven een beeld van de evolutie van onze Vlaamse broeikasgasuitstoot – zowel binnen als buiten de grenzen van Vlaanderen – en vertellen daarmee of we goed op weg zijn om klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050. Meer indicatoren over klimaatmitigatie zijn beschikbaar via de omgevingsthema’s.