Goed en gezond leven binnen de grenzen van de planeet
Er zijn grenzen aan de draagkracht van onze planeet en aan de mogelijkheden om een kwalitatieve leefomgeving te kunnen ondersteunen. Om de vele uitdagingen waar de omgeving van Vlaanderen en van de planeet voor staan aan te kunnen, is het cruciaal dat de draagkracht van de omgeving wordt gerespecteerd, en dat tegelijk ruimte wordt gecreëerd voor een gezonde en kwalitatieve leefomgeving voor iedereen. Zo kan iedere burger goed en gezond leven, zonder dat de planetaire grenzen worden overschreden. Om dit te realiseren moet worden ingezet op een regeneratieve economie waarin een rechtvaardige transitie wordt ondersteund.
Een gezonde omgeving is een omgeving waarin het welzijn van iedereen wordt ondersteund, biodiversiteit wordt behouden en beschermd, ecosystemen gedijen en de blootstelling aan schadelijke stoffen wordt beperkt. Tegelijkertijd moet de voetafdruk van productie en consumptie van de Vlaming de grenzen van de planeet niet overschrijden. Zo wordt ingezet op duurzame ontwikkeling waarbij in de behoeftes van de huidige generaties wordt voorzien, zonder het vermogen van toekomstige generaties om goed en gezond te leven in gevaar te brengen.
De Europese Unie heeft zich met de Green Deal geëngageerd om tegen 2050 een moderne, efficiënte en competitieve economie te realiseren waarbij klimaat- en milieu-uitdagingen worden aangepakt, en de transitie rechtvaardig en inclusief voor iedereen gebeurt. Hierop wordt met het 8e Milieuactieprogramma van de EU voortgebouwd, met de langetermijndoelstelling ‘Goed leven binnen de grenzen van de planeet’. De Verenigde Naties hebben 17 Sustainable Development Goals aangenomen met als doel de planeet te beschermen en tegelijkertijd armoede te beëindigen en welvaart en vrede te waarborgen.
Onderstaande indicatoren geven een beeld van een aantal belangrijke voetafdrukken en de mate waarin de veilige gebruiksruimte voor Vlaanderen al dan niet wordt overschreden, van belangrijke gezondheidsfactoren gerelateerd aan de kwaliteit van de fysieke leefomgeving, en van duurzame welvaart met bijzondere aandacht voor socio-economische ongelijkheden.