Klimaatadaptatie

Klimaatverandering is vandaag reeds voelbaar en de gevolgen ervan zullen in de toekomst nog vergroten. Abnormale weersomstandigheden zoals hittegolven en extreme neerslag zullen frequenter voorkomen, wat vaak negatieve gevolgen heeft voor ecosystemen, de economie en de gezondheid en het welzijn van de mens. Daarom zijn acties om mens, maatschappij en leefomgeving weerbaarder te maken tegenover de impact van klimaatverandering noodzakelijk.

In 2021 aanvaarde de Europese Commissie de nieuwe EU-strategie voor de aanpassing aan klimaatverandering, waarin wordt geschetst hoe we ons op de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering moeten voorbereiden. De strategie bevat doelstellingen om de adaptatie slimmer, sneller en meer systemisch te maken en internationale actie te versterken.

In België werd in 2017 het Nationale Adaptatieplan goedgekeurd. Hierin zit een federale bijdrage, terwijl de drie gewesten elk een eigen actieplan hebben opgemaakt. Het Vlaams Klimaatadaptatieplan 2030 moet Vlaanderen verder voorbereiden op de effecten van klimaatverandering op korte termijn (tegen 2030) en op langere termijn (tegen 2050). Het adaptatieplan zet hiertoe in op groenblauwe infrastructuur, waterverbruik verminderen, ruimte voor water, klimaatbestendig beheer van natuur, bos en open ruimte, gezondheidsbeleid en betere samenwerking en coördinatie. De uitwerking ervan zet zich door in de acties en beleidsinitiatieven van de diverse Vlaamse overheidsinstellingen.

Onderstaande indicatoren geven een beeld van de impact van de klimaatverandering en de mate waarin milieu, mens en maatschappij erop aangepast zijn. Meer indicatoren over klimaatadaptatie zijn beschikbaar via de omgevingsthema’s.