Ruimteproductiviteit
- Laatste update
-
Op deze pagina
De Vlaamse ruimteproductiviteit verbetert in de loop der tijd
De ruimteproductiviteit geeft de verhouding weer tussen het reëel bruto binnenlands product (BBP) en het ruimtegebruik, uitgedrukt in hectaren (ha) bebouwde percelen. Door onvolledige data op Europees niveau wordt hier het ruimtegebruik van Vlaanderen in zijn geheel gebruikt. De gegevens zijn dus inclusief die van de huishoudens.
De totale oppervlakte van bebouwde percelen neemt nog jaarlijks toe sinds 2005, maar de toename van het BBP is relatief gezien groter. De ruimteproductiviteit verbetert dus in de loop der tijd.
De ruimte ingenomen door huishoudens, industrie en handel & diensten blijft jaarlijks toenemen, ten koste van de ruimte die wordt ingenomen door landbouw
De ruimte ingenomen door huishoudens, industrie en handel & diensten blijft jaarlijks toenemen, ten koste van de ruimte die wordt ingenomen door landbouw. Sinds 1995 zijn volgens de gegevens van het Kadaster ongeveer 60.000ha landbouwgrond ingenomen door huishoudens (ongeveer 50.000ha) en bedrijven (industrie en handel & diensten ongeveer 10.000ha). Ruimtegebruik door andere categorieën waaronder natuur en bos is relatief constant gebleven.
Verbeteringen in de ruimteproductiviteit worden vooral gerealiseerd in de industrie en de handel & diensten. De procentuele groei van de toegevoegde waarde in deze sectoren ligt hoger dan de procentuele toename in het ruimtegebruik. Handel & diensten kunnen over het algemeen ook meer toegevoegde waarde creëren op een beperktere oppervlakte. De verbetering in ruimteproductiviteit is dus ook te wijten aan de verandering van de structuur van de economie en het belangrijker worden van de dienstensector.
Meer details over de evolutie van ons ruimtegebruik staan in het Ruimterapport Vlaanderen.
Voor ruimteproductiviteit scoort Vlaanderen gemiddeld in vergelijking met de Europese landen
Vlaanderen staat tussen Europese landen in 2018 in de middenmoot. De ruimteproductiviteit ligt in de best scorende landen 2 tot 3 keer hoger dan in Vlaanderen. De relatieve vooruitgang die in Vlaanderen heeft plaatsgevonden in de voorbije 20 jaar is gelijkaardig aan die in de Europese landen.
Ten opzichte van onze buurlanden scoren we zelfs het minst goed.
Vlaanderen heeft een hoog ruimtebeslag. We nemen veel ruimte in om te wonen, te werken en ons te verplaatsen. In absolute waarde zitten we qua verstedelijkingsgraad bij de meest verstedelijkte regio’s in Europa. Het aandeel van ‘built-up area’ is gemiddeld in Europa 1,3% (2018). België zit met 4,9% bijna 4 keer hoger dan dit gemiddelde en heeft na Malta de hoogste verstedelijkingsgraad. Voor Vlaanderen ligt dit cijfer op 7,5% in 2018. Vlaanderen is ook één van de dichtst bevolkte regio’s in Europa.
Wat vooral opvalt is dat er overal in Vlaanderen een relatief hoge bevolkingsdichtheid is. Echt lage dichtheden zoals in het oosten van Duitsland, Noord-Frankrijk of het noorden van het Verenigd Koninkrijk komen in Vlaanderen nergens voor. We wonen dus overal. Daarentegen is ons verstedelijkt gebied dan weer niet dicht bevolkt in vergelijking met gebieden zoals de Nederlandse Randstad, Greater London en Malta.
In vergelijking met het Europese gemiddelde wonen er weinig mensen in een appartement. Daardoor gebruiken we in verhouding veel ruimte voor wonen.
Meer details over de positie van Vlaanderen in Europa met betrekking tot ruimtegebruik staan in het Ruimterapport Vlaanderen.
Aanvullende informatie
De evolutie van het ruimtegebruik is becijferd op basis van de totale oppervlakte van bebouwde percelen zoals die is geregistreerd volgens de Bodembezetting op basis van het Kadasterregister. Deze gegevens zijn beschikbaar sinds de jaren '80.
Voor de vergelijking van Vlaanderen met Europese landen is de bebouwde oppervlakte becijferd op basis van de built-up area of het bebouwd gebied zoals opgenomen in Eurostat op basis van de LUCAS survey (Land Use and Coverage Area frame Survey), die 3-jaarlijks wordt gehouden. Built-up areas zijn gebieden bedekt met gebouwen en serres. Straten en verharde oppervlaktes zijn hierbij niet inbegrepen. De Europese statistiek wijkt af van de statistiek die gebruikt wordt om de jaarlijkse evolutie binnen Vlaanderen te becijferen en is gehanteerd omwille van de vergelijkbaarheid met andere landen.
Om de evolutie binnen Vlaanderen in de tijd te bekijken is het BBP uitgedrukt in kettingeuro's met referentiejaar 2015. Het BPP in kettingeuro’s is een synoniem voor het BBP in constante prijzen en wordt berekend aan de hand van het groeipercentage. Bij een vergelijking tussen landen is het BBP uitgedrukt in euro koopkrachtpariteiten. Dit omdat een uitdrukking in kettingeuro’s het niet mogelijk maakt om de niveaus over de landen te vergelijken.
Brondata
Statbel – Bodembezetting op basis van het Kadasterregister
Instituut voor de Nationale Rekeningen, Regionale rekeningen - BBP Vlaanderen
Eurostat – Bebouwde oppervlakte Europese landen
Europese Commissie Ameco - BBP Europese landen
Eurostat – Land ingenomen door bebouwd oppervlakte per NUTS 2 regio
- Laatste update
-